Voordelen Urbanscape

Groendak gaat oververhitting steden tegen

By Vivian Kennes
10 April 2020

De temperatuur in steden wordt vooral de recente zomers hoger en hoger. Er is in veel gevallen zelfs sprake oververhitting van de steden. Hevige regenbuien na perioden van lange droogte leiden steeds vaker tot overstromingen. Daarom heeft Knauf een groendak systeem, UrbanScape, dat hier een oplossing voor kan bieden.   

Groene daken helpen oververhitting voorkomen

Steden die weinig groen kennen, hebben moeite met de steeds hetere zomers en lange perioden van droogte. Gebouwen raken oververhit en als het regent kunnen de rioleringen de grote hoeveelheden water na tijden van droogte niet aan. 

Met name in steden kunnen platte en licht hellende daken worden gebruikt om meer groen te voorzien. Dit groen heeft meerdere functies, zoals: 

  • Groendak voorkomt oververhitting, de temperatuur van het dak daalt door de aanwezigheid van het groen;
  • Groendak fungeert als waterbuffer; 
  • Groendak zuivert de lucht; 
  • Fraaier uitzicht op een groen dak dan een bitumen dak.
Installatie Groendak systeem Urbanscape

Extensief groendak systeem

Urbanscape is een lichtgewicht groen dak systeem met een uitzonderlijke waterbuffering van 37 liter. Het maximum gewicht verzadigd met water en het systeem komen niet uit boven de 60 kg. 

Hoe leg je een groendak systeem aan?

We voorzien een plat dak of hellend dak van noppenfolie. Als het dak niet direct wortelwerend is, wordt er uiteraard eerst een wortelwerend doek geplaatst. Ons substraat is een rotswol, maar een zuivere rotswol die zonder chemisch bindmiddel aan elkaar gebonden is. Daarop wordt kant en klaar een sedumplant geplaatst als mat. Dus het dak is tegen het einde van het werk volledig af. Volledig groen. Tot slot voeren we een eenmalige bewatering uit zodat het systeem zich volledig kan ingroeien.

VOORDELEN VAN URBANSCAPE GROENDAK SYSTEEM

Urbanscape Benefit 1.png

Urbanscape Benefit 2.png

Urbanscape Benefit 3.png

Urbanscape Benefit 4.png

Urbanscape Benefit 5.png

LANGERE LEVENSDUUR DAK

De temperatuur op een plat dak kan in de zomer oplopen tot wel 70 - 80 ⁰C. Door een groen dak te plaatsen op een plat dak weken we deze temperatuurschommelingen weg en verlengen we de levensduur van het dak.   

OPSLAG REGENWATER

Het groene dak biedt een enorme waterbuffering. Als we hevige regenbuien krijgen, dan wordt dit regenwater opgevangen op het dak en terug afgegeven aan de natuur. Het regenwater vloeit niet het riool in. Zo zorgt een groen dak ervoor dat het rioolstelsel minder belast wordt. 

CO2 VERLAGING

Groene daken verlagen de hoeveelheid CO2 in de lucht, en gaan zo opwarming van de aarde tegen. 1m2 groendak kan jaarlijks 5 kg of CO2 opnemen. 1m2 groen dak neemt de hoeveelheid CO2 op die je met een auto uitstoot tijdens een rit van 80km.

SCHONERE LUCHT

De plantjes op een groen dak kunnen ook deeltjes die in de lucht zweven opnemen zoals fijnstof, smog, VOC's en zware metalen in de atmosfeer. Zo heeft een groen dak een positieve invloed op de luchtkwaliteit en gezondheid van inwoners in stedelijke gebieden. Onderzoekers schatten dat 1m2 groen dak jaarlijks gemiddeld 0,2 kg fijnstof uit de lucht kan opnemen*.

MINDER GELUIDSHINDER

Een groendak biedt een goede geluidsisolatie. Omdat bij platte daken vaak gewerkt wordt met harde isolatieplaten kun je bij regenbuien ook  akoestische problemen (geluidsoverlast) krijgen. Maar ook voor gebouwen in de buurt van een industriële zone of luchthaven biedt een groen dak uitkomst. 

*United States Environmental Protection Agency EPA -Reducing UHI: Compendium of Strategies

MEER WETEN OVER GROEN DAK ? 

Wilt u meer informatie lezen over het groendak systeem Urbanscape van Knauf Insulation bekijk dan ook eens onze Urbanscape Pagina of neem contact met ons op voor meer informatie: 

Naar Urbanscape pagina
 

Contact met een adviseur