Goed voor het milieu en uw bedrijfsresultaat

Nieuw afvalretourprogramma Knauf Insulation

By Vivian Kennes
13 maart 2020

Knauf Insulation heeft twee nieuwe pilotprojecten in het leven geroepen, een voor het terugnemen van pallets waarop de producten worden afgeleverd en een voor het ophalen van afval bij klanten om dit te recyclen.

Deze projecten zijn de volgende stap in onze inspanningen voor een circulaire economie: een stelsel waar niets wordt weggegooid en materialen worden gerecycled of hergebruikt in plaats van als afval te worden gestort.

Zo bevat de minerale glaswol van Knauf Insulation met ECOSE® Technology nu bijvoorbeeld tot 80% gerecycled glas.

Marc Bosmans, onze manager circulaire economie voor West-Europa: “Vandaag is het Global Recycling Day. Deze wereldrecyclingdag is een belangrijke manier om ons ervan bewust te maken dat we allemaal moeten leren met minder meer te doen en dit beter te doen. In Europa bijvoorbeeld is ongeveer een derde van al het afval bouw- of sloopafval.

"Met onze nieuwe pilotprojecten willen we dit probleem aanpakken en onze klanten ondersteunen. Zij zoeken steeds vaker naar nieuwe manieren om hun milieu-impact te verlagen en dit weer aan hun eigen klanten zichtbaar te maken. Bovendien wordt het storten van afval steeds duurder en is het vanuit zakelijk oogpunt verstandig naar alternatieve oplossingen te zoeken."


Veel vraag naar ons pilotproject voor het recyclen van afval

Ons eerste pilotproject is in heel Nederland uitgerold en betreft het terugnemen en recyclen van afval van klanten die onze minerale glaswol gebruiken om modulair te bouwen.

Het proces is eenvoudig, zonder gedoe, en wordt tegen een geringe, vaste maandelijkse vergoeding aangeboden. Ons softwaresysteem meet hoeveel afval bij een klant op locatie wordt geproduceerd en laat automatisch aan ons partnerbedrijf weten wanneer het tijd is het afval op te halen. Het afval wordt vervolgens opgehaald en gerecycled tot bakstenen en dakpannen.

"Prefab-bouw is enorm populair in Nederland. We zijn in januari met dit programma gestart en de reacties zijn zeer positief", aldus Marc. "Het programma spaart kosten uit voor onze klanten, geeft ze de zekerheid dat er op verantwoorde wijze met afval wordt omgegaan en verlaagt de milieu-impact van hun producten. Het is een prachtige win-winsituatie.

"We monitoren de resultaten van dit initiatief om het bij bewezen succes zo snel mogelijk ook in andere landen uit te rollen."

Europa gebruikt jaarlijks meer dan 25 miljoen m³ hout voor pallets

Ook ons pilotproject voor het terugnemen van pallets voeren we in Nederland uit. Ook dit programma is duidelijk en eenvoudig. Onze klanten kunnen de ophaaldienst bellen of mailen, waarna ons partnerbedrijf de pallets binnen zeven dagen komt ophalen. Ze worden dan gerecycled voor hergebruik.

"Onze klanten, vooral die op grote bouwplaatsen, zien in dat deze dienst enorm veel toegevoegde waarde biedt en waarderen dat het een one-stop-oplossing is die goed is voor hun bedrijfsresultaten en voor het milieu", aldus Marc.

In Europa wordt jaarlijks meer dan 25 miljoen m³ hout voor pallets en verpakkingen gebruikt. "Het is van essentieel belang dat we deze grondstoffen zoveel mogelijk recyclen om de levensduur ervan te maximaliseren", voegt Marc nog toe.

 

Wil je meer weten? Meer informatie over: