Cité Administrative van Seraing

Cité Administrative van Seraing

Cité Administrative van Seraing werd  grootste passief gebouw van Wallonië. Knauf Insulation isolatiematerialen werd gebruiken voor de renovatie.

In mei 2014 werd het nieuwe ‘Cité Administrative de Seraing’ opgeleverd. In dit nieuwe gebouw worden voor het eerst alle stedelijke administratieve diensten van Seraing gehuisvest, die voorheen overal verspreid zaten in energieverslindende en dure gebouwen. Om de dienstverlening symbolisch de 21e eeuw binnen te loodsen, tekende Architectenbureau greisch uit Luik meteen het grootste passiefgebouw bezuiden de taalgrens.  

Het ambitieuze project, goed voor een investering van 11,3 miljoen euro, is een toonbeeld van energiezuinig ontwerp en comfortabel binnenklimaat, maar dat ook toegankelijkheid en sfeer naar de burger uitstraalt. Met 4.500 m2 is het ook het grootste publieke passiefgebouw van Wallonië. 

Architect Philippe Greisch: “Om de energievraag beneden de passiefnorm van 15 kWh/m2 per jaar te houden, moet je uiteraard zorgen voor een warme en luchtdichte schil, zonder dat koudebruggen het delicate evenwicht tussen alle technieken verstoren. Het invullen van die voorwaarde is de eerste uitdaging.” De architect en de partner, het studiebureau Neo-IDES gingen daarbij op zoek naar de meest performante oplossingen voor de schil van het gebouw (vloer, dak en gevel).  

Drie vliegen in één klap

Knauf Insulation nam meteen de uitdaging aan zorgde voor 35 cm isolatie in het dak en 30 cm in de gevel. In het dak werd gekozen voor Knauf Insulation Roofboard DDP, de drukvaste en sterk brandwerende rotswolplaat voor vlakke daken. “Dankzij de combinatie van mechanische eigenschappen, thermische prestaties en vormvastheid ter voorkoming van bouwknopen of convectieverliezen werden in één slag aan de drie hoofdvereisten voldaan.

De spouwplaat Knauf Insulation Cavity Slab eist de hoofdrol op in de gevel en buitenplafonds. De stevige onbeklede, waterafstotende rotswolplaat voor spouwmuren en gevels verzekert eveneens een naadloze aansluiting door zijn vezelstructuur, naast uitstekende thermische en akoestische isolatiewaarden bij gedeeltelijke of volledige spouwvulling. Eindresultaat: de verwarmingsbehoefte van de Cité Administrative duikt onder 12kWh/m2, of 3 punten beter dan de passiefnorm!

 

Architecte

Philippe Greisch

 

Photographe

JL Deru - Daylight

Cité administrative de Seraing
Cité administrative de Seraing
Gebruikte producten
Klant Cité Administrative van Seraing