Provinciehuis Boeverbos krijgt Groendak

Bijdrage klimaatdoelstellingen met 730m2 ecologisch dak
Provinciehuis Boeverbos krijgt Groendak

De Provincie West-Vlaanderen heeft ambitieuze stappen gezet om de eigen regio te verduurzamen en zelf bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Het bijzonder gevormde,  parabolische dak van het bestuursgebouw van Provinciehuis Boeverbos in Brugge is in 2019 voorzien van een ecologisch groendak. Het gaat om een totale dakoppervlakte van 730 m².

Dakrenovatie aanleiding voor investering groendak

Het zinken dak van het Boeverhuis bleek na een grondige inspectie toe aan renovatie. Omdat het zinken dak niet voldeed aan de verwachte levensduur heeft het bestuur de vereiste renovatie aangegrepen om een ander daktype te installeren. Omdat de Provincie duurzaam en innovatief bouwen wil stimuleren, geeft het met deze realisatie van een kunststoffen dakbedekking gecombineerd met een lichtgewicht groendak het goede voorbeeld.

Voordelen

De keuze voor de combinatie van de kunststof dakbedekking en een groendak biedt een aantal voordelen:

  • De levensduur van de kunststoffen dakhuid verdubbelt door het groendak; 
  • Het groendak beschermd tegen mechanische schade, thermische schokken en UV-straling;
  • Het groendak heeft een hoge brandweerstand;
  • Het dak neemt water op zodat het rioleringsstelsel minder belast wordt. 

Daarnaast vermindert het dak de stedelijke opwarming, draagt het bij tot schonere lucht door de absorptie van vervuilende deeltjes en is er een reductie van CO2-uitstoot.

Het dak zorgt ook voor een reductie van energieverbruik, zowel voor verwarming als verkoeling. Omdat de Provincie bovenop deze werken bijkomend ook nog besloot om te isoleren, is de bijdrage aan de klimaatdoelstellingen maximaal. 


Groendak vormt eigen ecosysteem

Het ecologische dak van het Boeverhuis vormt met haar oppervlakte van 730 m² een heel ecosysteem. De vegetatie bestaat uit een mengeling van een tiental sedums. Dat is een soort vetplant. Deze plantjes slaan water op in hun bladeren en kunnen daarom toegepast worden in verschillende klimaten. Zeldzame insectensoorten gedijen goed en de planten voorzien voedsel voor onder meer bijen en vlinders.

Klant Provincie West-Vlaanderen